Hier is een lijst met 10 bruikbare tips om je op weg te helpen met het slimmer maken van je huis. Zoals je misschien al kan raden, schrijf ik hier over alle zaken die ik ben tegengekomen bij het “smarter” maken van mijn eigen woning.
Aanbevolen shops voor smart home:
✓ Gratis verzending op alles | ||||
✓ Gratis bezorging v.a. 20 euro | ||||
✓ 100 dagen bedenktijd ✓ Gratis afhalen in winkels ✓ Snelle levering |
1. Gebruik zoveel mogelijk LAN
Draadloze technologie heeft de afgelopen jaren een lange weg afgelegd, maar het komt nog steeds vaak voor dat er problemen optreden met het signaal of bereik. Als het mogelijk is, bedraad je huis dan met CAT6 bekabeling in zoveel mogelijk kamers. Dit wordt vooral belangrijk als je meerdere apparaten met een hoge bandbreedte gebruikt, zoals streaming video of beveiligingscamera’s.
2. Spoor dode hoeken in je huis op
Veel van je slimme apparaten maken verbinding via wifi. WiFi-netwerken raken meer overbelast naarmate er meer apparaten verbinding mee maken. Voordat je gek wordt door steeds nieuw netwerkapparatuur te kopen, gebruik je mobiele telefoon en een wifi-analyse-app om dode hoeken in je huis te vinden.
3. Gebruik spraakbesturing (Voice)
Toen ik enkele jaren geleden mijn eerste Google Home apparaat kreeg, voelde ik me een beetje raar om ermee te praten. Nu is het een vast onderdeel van mijn leven. Sterker nog, het maakt zelfs deel uit van het gezin. Het is ook de meest gebruikelijke manier waarop ik met mijn verbonden apparaten communiceer.
4. Pas op voor ontbrekende neutrale draden in oude huisbedrading
Als je een oud huis hebt met oude bedrading, hebben je lichtschakelaars mogelijk geen neutrale draad. Dit is een probleem voor de meeste slimme schakelaars. Let hierop bij het aanschaffen van nieuwe apparaten.
Een circuit met een neutrale draad kan een licht uitschakelen en toch stroom leveren aan de lichtschakelaar. Zonder neutrale draad verliest de slimme schakelaar alle stroom wanneer de schakelaar wordt uitgeschakeld. Zonder stroom kan een slimme schakelaar niet communiceren met je slimme huis, wat natuurlijk een probleem is.
Een slimme schakelaar die werkt zonder een neutrale draad is bijvoorbeeld de Lutron Caseta dimmerschakelaar.
5. Gebruik zowel Google Assistant als Alexa
Je hoeft niet te kiezen tussen deze twee stemassistenten. Je kunt al je smart home-apparaten tegelijkertijd met Google en Alexa verbinden. Gebruik vervolgens wat het handigst is om je apparaten te bedienen.
6. Laat je gezin er ook aan wennen
Jij bent waarschijnlijk de techneut in huis, maar denk eens aan de niet-techneuten in je familie of vrienden die vaak op bezoek komen. Alle hardware of automatiseringen in je huis, moeten eenvoudig te gebruiken zijn. En dat allemaal op een manier die mensen gewend zijn. Je familie mag nooit gefrustreerd of in de war raken als je probeert de verlichting van de woonkamer aan te doen 🙂
7. Slimme schakelaars zijn meestal beter dan slimme lampen
Met slimme schakelaars blijf je de wandschakelaar gebruiken als aan / uit schakelaar. Omgekeerd verliest een slimme lamp zijn slimheid als iemand de wandschakelaar uitzet.
In het perfect geautomatiseerde huis van de toekomst zijn handmatige schakelaars niet nodig. Maar totdat het bestaat, zullen er onvermijdelijk momenten zijn waarop het gemakkelijkst is om een schakelaar om te zetten.
Als je tussen de twee moet kiezen, is het meestal beter om de bruikbaarheid van een slimme schakelaar te hebben. Als je echter een beetje extra wilt uitgeven, kunt je zowel slimme schakelaars als slimme lampen tegelijkertijd gebruiken.
8. Leer GEO Fencing te gebruiken
Een slimme thuisgeofence is een denkbeeldige cirkel rond je thuislocatie. De gps op je telefoon kan worden gebruikt om verschillende acties te activeren wanneer je over dit “hek” gaat.
Als je net als ik bent, neem je je telefoon bijna overal mee naartoe, dus het is een redelijk goede indicatie of je wel of niet thuis bent. Hier profiteert een goede smart home setup van. Ik gebruik het de hele tijd bijvoorbeeld met mijn slimme thermostaat van Eneco. Zodra ik thuis kom gaat de temperatuur omhoog (in de winter).
9. Breng alles in kaart
Als je begint met het opzetten van een Smart Home, heb je meestal maar een of twee apparaten, maar het kan snel groeien.
Met groei komt creativiteit. Je hebt misschien een commando die je Nest en Hue verbindt, maar Hue kan ook worden bestuurd door ingebouwde commando’s, IFTTT of zelfs Stringify.
Het duurt niet lang voordat je meerdere apparaten hebt die worden bestuurd door meerdere commando’s en het kan moeilijk zijn om te onthouden wat je waar hebt ingesteld, maar niet als je de dingen natuurlijk in kaart hebt gebracht.
10. Slimme schakelaars hoeven niet met elkaar te worden verbonden om samen te werken.
Slimme schakelaars kunnen elke schakelaar vervangen en kunnen worden gekoppeld aan elk ander slim apparaat.
Mijn keuken heeft bijvoorbeeld twee sets lampen die niet met elkaar zijn verbonden. Normaal gesproken moet ik twee schakelaars omdraaien om alle lichten aan te zetten. Met slimme schakelaars kan ik het zo instellen dat als ik een van de schakelaars omdraai, alle lichten aan gaan!
Heb jij een leuke tip die ik heb gemist? Laat hieronder een bericht achter en ik zal het aan de lijst toevoegen!