Hoe kies je de beste TV?

Door

Ben je op zoek naar een nieuwe televisie en weet je niet waar je moet beginnen? Het is lastig om de keuze te beperken tot één enkele beste tv, omdat “beste” voor verschillende mensen verschillende dingen betekent. Het is tegenwoordig haast onmogelijk dat je een “slechte” tv koopt. Maar met deze tips vind je eentje die het best aansluit op jouw wensen en behoeftes.

Aanbevolen shops voor platte tv's:

 ✓ Gratis verzending op alles
 ✓ Beste klantenservice
 ✓ Fysieke winkels

5/5

 ✓ Gratis bezorging v.a. 20 euro
 ✓ Extra bezorgopties
 ✓ Gratis retourneren

4.5/5

✓ 100 dagen bedenktijd

✓ Gratis afhalen in winkels

✓ Snelle levering

4.5/5

Begin bij jezelf… en de ruimte in je huis

Vergeet alle hype, jargon en trends. Dit zijn vaak marketingtrucs waarmee een merk je probeert te verleiden. Stel jezelf liever de onderstaande vragen af. Dit soort vragen helpen je om uiteindelijk voor de juiste televisie te kiezen.

Waar kijk je graag naar? Films? Sport? Ben je een gamer?

Hoe groot is je kamer en hoe ver zit je normaal gesproken van de tv? Zijn de meubels en de indeling van de kamer “niet-onderhandelbaar” of kun je met het een en ander schuiven? Of zelfs opnieuw inrichten?

Hoeveel licht krijg je in de kamer? Kijk je over het algemeen ‘s avonds of overdag?

We gaan in dit artikel zoveel mogelijk uitleg geven zodat je de bovenstaande vragen voor jezelf kunt beantwoorden.

Schermformaat: hoe groot is groot genoeg?

Als het om de grootte van een tv-scherm gaat, is de meest gehoorde aanbeveling “groter is beter”. Dit vinden wij een goed advies.

Niets zal je kijkplezier namelijk meer verhogen dan een groot scherm. Soms horen we van onze bezoekers dat zij liever een grotere tv hadden willen kopen, maar we hebben nog nooit gehoord dat ze liever een kleinere hadden willen hebben.

Neem dus het liefst het grootste scherm dat je kamer, kijkafstand en budget toelaat.

Kijkafstand

De kijkafstand is ook heel belangrijk. We krijgen vele vragen van tv-kopers. De meest gestelde vraag – direct na de schermgrootte – is hoe ver je van het scherm moet gaan zitten.

Onze algemene aanbeveling voor schermgrootte is “ga groter” en ons advies voor kijkafstand is “ga dichterbij zitten”. Door een van beide of beide te doen, wordt het kijken veel boeiender.

Vergelijk op tv en/of schermformaat

Hier is een overzicht van de tv’s die je in de verschillende formaten tegenkomt:

  • 25″-39″
  • 40″-49″
  • 50″-59″
  • 60″-69″
  • 70″-79″
  • 80″ en groter

Als je een scherm van 80″ of groter overweegt, is het wellicht een optie om voor een thuisbioscoopprojector te kiezen.

Beeldkwaliteit

Als je op zoek bent naar een tv, kun je jezelf gemakkelijk laten overweldigen door alle technische termen, marketingjargon en eindeloze specificaties. Er zijn echter maar een handvol beeldkwaliteitsfactoren die je echt in gedachten moet houden.

Schermresolutie: 1080p HD of 4K Ultra HD

Getallen zoals als 1080p (Full HD) en 4K verwijzen naar de schermresolutie van een tv – hoe meer pixels een scherm heeft, hoe meer beelddetails het kan weergeven.

Een 1080p tv-scherm heeft 1920 pixels in de breedte en 1080 pixels in de diepte, en als je die getallen met elkaar vermenigvuldigt, krijg je het totale aantal pixels, namelijk 2.073.600.

Ultra HD wordt meestal aangeduid als “4K” omdat het ongeveer 4000 pixels breed is. Om precies te zijn: een 4K-tv heeft een doorsnede van 3840 pixels bij 2160 pixels onderaan, wat neerkomt op een indrukwekkende 8.294.400 pixels in totaal – vier keer de resolutie van 1080p.

Een paar jaar geleden was het moeilijker om te kiezen tussen een HD- of Ultra HD-model, toen 4K-tv’s veel meer kostten dan vergelijkbare HD-tv’s en er nog niet veel 4K-films waren om naar te kijken. Nu de 4K-modellen van bekende merken onder de 800 euro beginnen en Netflix® en Amazon de meeste van hun originele series in 4K streamen, is er niet veel reden meer om voor een HD-model te kiezen. Na 4K komt overigens 8K. Op moment van schrijven is een 8K-tv in onze ogen overbodig.

HDR (Hoog dynamisch bereik)

Met HDR kan een tv een breder contrast- en kleurbereik weergeven

HDR is een technologie voor verbeterde beeldkwaliteit die op vrijwel alle huidige 4K-tv’s wordt gebruikt. Kijken naar HDR-gecodeerde videobronnen op een HDR-compatibele tv kan een veel breder contrastbereik opleveren – het verschil tussen de diepste zwarttinten en de helderste witten. Dit kan er ook voor zorgen dat kleuren levendiger en nauwkeuriger worden weergegeven.

De beeldverbeteringen van HDR kunnen dramatisch zijn, en veel beter merkbaar dan de extra details van 4K. Maar hoewel alle 4K-tv’s de speciale HDR-beeldgegevens kunnen herkennen, kunnen veel tv’s niet het volledige effect leveren.

Goede HDR-prestaties vereisen twee dingen van een tv-scherm: het vermogen om heel helder te worden en het vermogen om diepe zwarttinten weer te geven. Goedkope 4K LED-LCD-tv’s zonder lokale dimfunctie hebben het op beide vlakken moeilijk. LED-LCD-tv’s en OLED-modellen uit het midden- en hogere segment laten de voordelen van HDR het beste zien.

Als je 4K-tv’s vergelijkt, zie je vier verschillende HDR-indelingen: HDR10, Dolby Vision™, HLG (Hybrid Log Gamma), en Advanced HDR by Technicolor®. De twee belangrijkste zijn HDR10 en Dolby Vision. HDR10 is het meest gebruikte HDR-formaat en is verplicht voor Ultra HD Blu-ray discs. Dolby Vision is beschikbaar op gestreamde content van Netflix en Amazon, en op geselecteerde Ultra-HD Blu-ray titels.

LED-LCD of OLED?

De meeste kopers kijken eerst naar LED-LCD-tv’s, omdat er veel modellen zijn met een breed scala aan schermformaten en prijzen. Zolang je bij de a-merken blijft, moet het geen probleem zijn om een tv te vinden die aan je wensen voldoet.

Als beeldkwaliteit je topprioriteit is, en je vergelijkt LED-LCD-tv’s uit het hogere segment, dan ben je het bijna aan jezelf verplicht om ook de nieuwste OLED-tv’s te bekijken. De beeldkwaliteit is verbluffend en de prijzen zijn de laatste tijd sterk gedaald.

De OLED-displaytechnologie (Organic Light Emitting Diode) heeft vele voordelen en combineert de beste kwaliteiten van LCD en plasma (plasma-TV’s worden niet meer gemaakt). Net als plasma en in tegenstelling tot LCD, is OLED zelfverlichtend en heeft geen achtergrondverlichting nodig. Het beeldcontrast, het zwartniveau en de zichtbaarheid buiten de as evenaren of overtreffen zelfs de beste LCD- en plasma-TV’s.

Als je OLED in levende lijve ziet, kun je niet anders dan onder de indruk zijn van zowel het ultradunne paneel – we hebben het hier over minder dan 1/4″ – als de gewoonweg schitterende beeldkwaliteit.

OLED TV’s kosten nog steeds meer dan LED-LCD tv’s, maar alleen de allerbeste LED-LCD modellen komen in de buurt van de beeldkwaliteit van OLED.

Scherm Refresh Rates

LCD tv’s, en in mindere mate, OLED TV’s, hebben soms last van bewegingsonscherpte. Het is precies wat het klinkt – een vervaging van objecten op het scherm, vooral merkbaar bij snelle sport- of filmscènes waarbij de camera van links naar rechts beweegt.

Zowel LCD- als OLED-tv’s tekenen – in tegenstelling tot CRT- of plasma-tv’s – een volledig beeld en houden dat beeld vervolgens op het scherm tot het volgende beeld verschijnt. Onze ogen kunnen sneller reageren dan de beelden worden gepresenteerd, dus we zien wat onscherpte. Sommige mensen zijn gevoeliger voor bewegingsonscherpte dan anderen.

Door de beeldverversingsfrequentie van een tv te verhogen, wordt de bewegingsonscherpte verminderd. De normale beeldsnelheid voor video in de VS is 60 beelden per seconde, meestal geschreven als 60Hz. Door de vernieuwingsfrequentie van het scherm te verdubbelen tot 120Hz, wordt voor elk oorspronkelijk frame een extra videoframe gecreëerd, en verschijnt elk frame slechts half zo lang als oorspronkelijk. Onze ogen nemen deze snellere beeldsnelheid waar als een heldere, naadloze beweging.

Naast de vernieuwingsfrequentie van 120 Hz voegen tv-fabrikanten technologie voor bewegingsinterpolatie toe om het beeld nog vloeiender te maken. Elk bedrijf noemt zijn functie voor het afvlakken van bewegingen weer iets anders. Samsung gebruikt bijvoorbeeld Motion Rate, LG heeft TruMotion, en Sony gebruikt Motionflow™. En soms zie je cijfers die onmogelijk hoog lijken, zoals “Motionflow XR 960”.

De werkelijke vernieuwingsfrequentie van het scherm is maximaal 120 Hz voor de huidige 4K-tv’s. TV-fabrikanten gebruiken soms hogere getallen om de effectieve verversingsfrequentie te beschrijven: een verzonnen getal dat de bewegingsonscherpteverbetering van de verversingsfrequentie moet weergeven in combinatie met andere technologieën zoals een knipperende achtergrondverlichting. Zo is de Motion Rate 120 van Samsung eigenlijk 60Hz, en de Motion Rate 240 is 120Hz; Sony’s Motionflow XR 960 is 120Hz.

OLED-tv’s hebben ook enige bewegingsonscherpte, maar omdat OLED-panelen over het algemeen met 120 Hz werken en OLED-pixels veel sneller aan en uit gaan dan LCD-pixels, is bewegingsonscherpte minder waarneembaar.

Bij nieuwe tv’s zijn de functies voor het afvlakken van bewegingen vaak standaard ingeschakeld, en deze verwerking kan leiden tot het zogenaamde soap-effect, waarbij het lijkt alsof films of programma’s die op film zijn opgenomen, op video zijn opgenomen. Het is een vlakke, kunstmatige indruk waar de meeste kijkers niet van houden.

Het soap opera effect kan meestal worden opgeheven door de bewegingsgevoeligheid van de tv aan te passen. Deze regelaars worden aangeduid met “blur” of iets soortgelijks. Vaak is het de knop voor trillingen die het meest effectief is om het soap opera effect te verminderen of in zijn geheel uit te schakelen.

Smart TV

Als de term “smart tv” je met de ogen doet rollen, moet je de nieuwste modellen eens bekijken, want tv-fabrikanten hebben de tv/web-ervaring behoorlijk verbeterd. Ze hebben de verwerkingskracht vergroot, de scherminterface opgeschoond en veel apps voor streamingdiensten toegevoegd.

Streamingopties – films, tv-programma’s, muziek en meer

Het is lastig om iets te bedenken dat het tv-kijken meer heeft veranderd dan de mogelijkheid om films en tv-programma’s direct te streamen via onlinediensten zoals Netflix en Videoland. En streamingdiensten zijn vaak de eerste die content met de nieuwste beeldkwaliteitverbeteringen, zoals 4K en HDR aanbieden.

De keuze en het gemak van streaming dragen bij aan de opkomst van “kabelknippers” – mensen die hun kabeldienst afbouwen of afschaffen. Je kunt tegenwoordig namelijk alle programma’s krijgen door een combinatie van een antenne voor uitzendingen in de ether en streamingdiensten. Geen kabelabonnement meer nodig dus.

Als je tv geen internet heeft, of je favoriete streamingdienst(en) niet ondersteunt, hoef je je geen zorgen te maken. Het is eenvoudig (en niet duur) om internet toe te voegen via apparaten zoals een Apple TV, een netwerk Blu-ray speler, gameconsole etc.

Ingebouwde Wi-Fi

Vrijwel elke huidige internet-ready tv heeft ingebouwde Wi-Fi. Dit heeft vele voordelen, waarvan de belangrijkste is dat het de aansluitingen en plaatsing van je tv vereenvoudigt. Met Wi-Fi hoef je namelijk geen zorgen te maken over een Ethernet-kabel naar de tv. Zolang je maar binnen het dekkingsgebied van je thuisnetwerk blijft, moet het geen probleem zijn om programma’s draadloos naar je tv te streamen.

Wi-Fi opent ook de deur naar een aantal coole bedieningsopties. De meeste tv’s van grote merken bieden gratis downloadbare smartphone-apps voor compatibele Apple- en/of Androidapparaten. Je kunt dan je smartphone gebruiken om de tv te bedienen in plaats van de afstandsbediening van de tv. Je hebt dan één afstandsbediening minder en omdat de opdrachten via Wi-Fi worden verzonden, hoef je je telefoon niet precies op de tv te richten, zoals je dat wel moet doen met een normale afstandsbediening.

Een snelle internetverbinding kan een groot verschil maken in de beeldkwaliteit van gestreamde video. Dit geldt vooral bij high-definition en 4K-content. En als je Wi-Fi gebruikt, wil je misschien je Wi-Fi-router upgraden als je van plan bent om diensten van Netflix en Videoland te bekijken.

De (grotere) rol van de afstandsbediening

Veel basis-tv’s – zelfs smart-tv’s op instapniveau – worden nog steeds geleverd met de conventionele, op knoppen gebaseerde “afstandsbediening” die allemaal gewend zijn. Bij duurdere tv’s worden meestal geavanceerdere afstandsbedieningen met een zekere mate van spraak- en/of gebarenbediening meegeleverd. Deze nieuwe afstandsbedieningen werken meer als een soort trackpad of draadloze muis die je op een laptop gebruikt. Samsung en LG lopen voorop met deze slimme afstandsbedieningen.

Afstandsbedieningen met spraakbediening hebben een ingebouwde microfoon waarmee je in de afstandsbediening kunt spreken om de internet apps, web browser en sociale netwerken te gebruiken. De Magic Remote van LG beschikt ook over gebarenbesturing, waarmee je webentertainment kunt zoeken en selecteren door alleen maar te wijzen en te klikken – het lijkt een beetje op het gebruik van een draadloze videogamecontroller.

Zelfs de beste van deze afstandsbedieningen kunnen nog steeds vervelend in gebruik zijn als je veel tekst moet invoeren, zoals bij het zoeken naar een titel. Je moet dan één letter tegelijk op het schermtoetsenbord tikken. Voor toepassingen waarbij veel tekst wordt ingevoerd, kun je overwegen een draadloos toetsenbord aan te schaffen. Deze toetsenborden werken via Bluetooth en de meeste fabrikanten bieden er eentje aan die compatibel is met hun eigen modellen.

Hopelijk helpt dit artikel in je zoektocht naar een televisie wat het best bij je past. Het is de moeite waard om er de tijd voor te nemen, want een tv is iets wat je waarschijnlijk elke dag zult gebruiken, en een investering waar je vele jaren plezier van wilt hebben.

Let vooral ook op de sale bij verschillende webshops zoals Bol.com, Wehkamp of Coolblue. Vaak hebben deze webshops leuke aanbiedingen!

Over Niels

Niels is een echte huismus. Hij combineert zijn gevoel voor stijl en passie voor technologie om de nieuwste Smart Home gadgets op te speuren. Hij noemt zichzelf geen nerd, alhoewel hij er verdomd veel van weg heeft. Niels beheert ook alle techniek van WoonIdee24.

Vorige

3 manieren om je keuken milieuvriendelijk te maken

Zo haal je de bohemian stijl eenvoudig in huis

Volgende